Ubuntu

warning: Creating default object from empty value in /var/www/clients/client17/web28/web/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Ny router out of the box

Idag kom svärfar hem med en ny router från net.1. Han ska ha den i stugan och ville testa den här för att se om den fungerar innan han far ut i skogen.

Jag satt med en dator i knät och försökte arbeta när han packade upp kartongen, tog fram routern och kopplade in antennerna. Denna modell har två Wan- och två Lan- antenner så det var lite att skruva. Jag visade honom ett eluttag där han kunde koppla in den. Medans svärfar börjar bläddra i manualen hittar min burk routern och väljer att koppla upp sig!

Innan svärfar ens förstod att routern var igång hade jag redan surfat ut på internet - Det kallar jag "Out of the Box!"

 

Planerbart strömavbrott...

Häromdagen aviserade det lokala elnätbolaget att de planerar ett strömavbrott i vårt kvarter.

Den server som hanterar bland annat temperaturmätarna tycker inte om Oplanerade avbrott - den tappar kopplingen till disk2 i dessa fall. Jag har alltid förespråkat att en dator måste kunna tappa strömmen och "störtdyka" men efter att ha provat detta på servern ett antal gånger inser jag det dumma.

Lösningen får bli ett planerat nedtagande - En stund innan 22.00 loggar jag in på servern och ger det enkla och raka kommandot "Sudo shutdown - h now" vilket betyder ungefär "Stäng av dig, stoppa diskarna och stanna, nu - Sudo i början anger att jag har root behörighet för att säga så.

När jag kört detta gick jag ner i källaren och slog av strömmen helt. Maskinen stannar så snällt så snällt.

En dryg timme senare när strömmen var tillbaka gick jag återigen ner för att slå på maskinen - den skramlar till och startar som en snäll gammal häst. Några minuter senare loggar jag in från en terminal och listar innehållet genom "df -h"  = ange diskar, storlekt och använt utrymme - varpå maskinen svarar snällt.

Allt är igång - min squeezebox levererar musik igen och temperaturen levereras från givare till temperatur.nu för visning på vår framsida.

Allt är frid och fröjd när man kan planera arbetet!