Planerbart strömavbrott...

Häromdagen aviserade det lokala elnätbolaget att de planerar ett strömavbrott i vårt kvarter.

Den server som hanterar bland annat temperaturmätarna tycker inte om Oplanerade avbrott - den tappar kopplingen till disk2 i dessa fall. Jag har alltid förespråkat att en dator måste kunna tappa strömmen och "störtdyka" men efter att ha provat detta på servern ett antal gånger inser jag det dumma.

Lösningen får bli ett planerat nedtagande - En stund innan 22.00 loggar jag in på servern och ger det enkla och raka kommandot "Sudo shutdown - h now" vilket betyder ungefär "Stäng av dig, stoppa diskarna och stanna, nu - Sudo i början anger att jag har root behörighet för att säga så.

När jag kört detta gick jag ner i källaren och slog av strömmen helt. Maskinen stannar så snällt så snällt.

En dryg timme senare när strömmen var tillbaka gick jag återigen ner för att slå på maskinen - den skramlar till och startar som en snäll gammal häst. Några minuter senare loggar jag in från en terminal och listar innehållet genom "df -h"  = ange diskar, storlekt och använt utrymme - varpå maskinen svarar snällt.

Allt är igång - min squeezebox levererar musik igen och temperaturen levereras från givare till temperatur.nu för visning på vår framsida.

Allt är frid och fröjd när man kan planera arbetet!