Qluripaxs blogg

Aktuell katalog

Ett par saker jag ofta letar själv efter är lite grundläggande filhantering ála python:

import os

print os.getcwd()

[quote]

Testar lite med citat också.. [/quote]

Linux & Comviq kontantsurf

Gillar inte att hylla telebolagen, men Comviq har en trevlig sak - kontantkort för att surfa (och allmän uppkoppling, ssh från tåget är inga problem). Tyvärr så har dom gjort om sin produkt mot hur det var tidigare och stoppat in ett nytt modem "Surfsticka 1550" som inte direkt stöds utan lite pill. Google är alltid din bästa vän och efter lite pill så är det lika enkelt att köra mot surfstickan som alla andra modem. Dom här instruktionerna har vi provat på Ubuntu 9.04: - Lägg till udev-extras (sudo apt-get install udev-extras) - Skapa filen /etc/udev/rules.d/15-huawei-e1551.rules   (sudo nano -w /etc/udev/rules.d/15-huawei-e1551.rules) och lägg in följande:

ACTION!="add", GOTO="huawei_zerocd_end"

SUBSYSTEM=="usb", ATTR{bDeviceClass}!="ff" ,ENV{DEVTYPE}=="usb_device", GOTO="huawei_zerocd_disable"

SUBSYSTEM=="scsi", ENV{DEVTYPE}=="scsi_device", GOTO="huawei_zerocd_disable" GOTO="huawei_zerocd_end"

LABEL="huawei_zerocd_disable" ATTRS{idVendor}=="12d1", ATTRS{idProduct}=="1446", RUN+="modem-modeswitch -v 0x%s{idVendor} -p 0x%s{idProduct} -t option-zerocd" LABEL="huawei_zerocd_end" Ladda om udev med sudo /etc/init.d/udev reload Klart att köra!

Prova Linux?

Vi får lite förfrågningar om hur man själv kan prova Linux.

Ett bra ställe att börja surfa på är Svenska Linuxföreningens web.

Den version på Linux vi använder mest är Ubuntu, som du kan ladda ner här. Ubuntus hemsida är på engelska men installationen blir på det språk du väljer.

Krypterad E-post?

Att kryptera e-posten finns det många skäl till.

Det främsta är väl egentligen så enkelt att det är bara adressaten ska läsa det man har skickat. En bra enkel länk till hur man gör hittar du här.

OpenVPN till Ipcop (Zerina)

Som dedicerad brandvägg är Ipcop ett himla trevligt alternativ, vi brukar bl a lägga på Zerina för att få ett snyggt GUI att konfigurera OpenVPN med.
Tyvärr så stödjer inte NetworkManager PKCS#12-filer - ännu ska vi väl tillägga, det finns en post i "önskelistan" om detta.

Nåväl, vi pratar ju Linux där där inte ens himlen är en begränsning. Gör så här:

- ladda ner PKCS#12-filen från IpCop (eller om du har fått den av din sysadmin), det är det som kallas Client Package i IpCops gränssnitt.
- packa upp .zip-filen, ett bra ställe att lägga filerna i är ~/.openvpn
- kör följande kommandon i en terminal:

   - openssl pkcs12 -nocerts -in filnamn.p12 -out key.pem
   - openssl pkcs12 -nokeys -clcerts -in filnamn.p12 -out cert.pem
   - openssl pkcs12 -nokeys -cacerts -in filnamn.p12 -out ca.pem

Det lösenord som frågas efter är det lösenord som användes när pkcs#12-filen skapades i ipcop - kolla med din sysadmin. Det lösenord som frågas efter när du gör den första filen, key-pem, är det lösenord som din vpn-uppkoppling skyddas med.

 

Du kan nu lätt importera filerna i NetworkManager. Om du döper filerna som ovan så är det självförklarande vad som är vad.

 

Några små tips på vägen. "Connection Type" ska vara X.509 Certifikat. Under fliken "optional" så använder IpCop oftast LZO-komprimering. Cipher brukar var BF-CBC. Ett bra tips är att jämföra med den .ovpn-fil som ligger i .zip-arkivet du packade upp tidigare.