Bloggar

Ny router out of the box

Idag kom svärfar hem med en ny router från net.1. Han ska ha den i stugan och ville testa den här för att se om den fungerar innan han far ut i skogen.

Jag satt med en dator i knät och försökte arbeta när han packade upp kartongen, tog fram routern och kopplade in antennerna. Denna modell har två Wan- och två Lan- antenner så det var lite att skruva. Jag visade honom ett eluttag där han kunde koppla in den. Medans svärfar börjar bläddra i manualen hittar min burk routern och väljer att koppla upp sig!

Innan svärfar ens förstod att routern var igång hade jag redan surfat ut på internet - Det kallar jag "Out of the Box!"

 

Planerbart strömavbrott...

Häromdagen aviserade det lokala elnätbolaget att de planerar ett strömavbrott i vårt kvarter.

Den server som hanterar bland annat temperaturmätarna tycker inte om Oplanerade avbrott - den tappar kopplingen till disk2 i dessa fall. Jag har alltid förespråkat att en dator måste kunna tappa strömmen och "störtdyka" men efter att ha provat detta på servern ett antal gånger inser jag det dumma.

Lösningen får bli ett planerat nedtagande - En stund innan 22.00 loggar jag in på servern och ger det enkla och raka kommandot "Sudo shutdown - h now" vilket betyder ungefär "Stäng av dig, stoppa diskarna och stanna, nu - Sudo i början anger att jag har root behörighet för att säga så.

När jag kört detta gick jag ner i källaren och slog av strömmen helt. Maskinen stannar så snällt så snällt.

En dryg timme senare när strömmen var tillbaka gick jag återigen ner för att slå på maskinen - den skramlar till och startar som en snäll gammal häst. Några minuter senare loggar jag in från en terminal och listar innehållet genom "df -h"  = ange diskar, storlekt och använt utrymme - varpå maskinen svarar snällt.

Allt är igång - min squeezebox levererar musik igen och temperaturen levereras från givare till temperatur.nu för visning på vår framsida.

Allt är frid och fröjd när man kan planera arbetet!

 

 

Båtsäsong = ny teknik säsong?

Samtidigt som båten putsas o fejas inför sjösättning funderar jag på vilka nya tekniska lösningar som ska följa med på sommarens seglatser...

VHF radion kompletteras med GPS mottagare.

Inget avancerart - bara en GPS puck av billigaste modell som ansluts till färdig ingång på VHF. Tack vare den kan man sända nödsignal med automatisk position. Kostnad ca 300 kronor. Mer om detaljer och modeller efter utprovning

Mobilt bredband med Wlan

En självklarhet i segelbåten är det mobila kontoret. Är man två i familjen med varsitt fritt och ansvarsfullt arbete behöver båda kunna koppla upp sig även under semestertiden - om inte annat för att följa sina vänner på Facebook...

Lösningen blir en bredbandsrouter med Wlan - denna vecka utvärderas de stora leverantörerna och deras täckningskartor. På kravlistan finns förutom bra täckning en bit från land - med bra fart - även möjlighet till "hotspot" funnktion för att sälja eller bjuda på acess till näraliggande båtar. Wlanet är en självklarhet för att samnyttja uppkopplingen - kanske kan man utöka räckvidden med wlan antenn i masten?

Inbyggt kylskåp

Ingen nyhet i båtvärlden - snarare en uppgradering av komforten i vår segelbåt. Att kunna servera kall mjölk även på femte dygnets segling är en förmån inte alla förunnade.

Den stora frågan för oss är hur det ska byggas eftersom vi inte har någon bra plats att ställa ett standardskåp. Här skall byggas egen lösning i befintlig köksdel med löst kylaggregat och isoleringsskivor...

Miljövänlig EL produktion

Det här borde kanske stå överst på listan - en bra solfångare i aktern kopplad till batterierna för optimal laddning så att ovannämnda lösningar kan nyttjas även i naturhamnar eller under gång.

Aktuell katalog

Ett par saker jag ofta letar själv efter är lite grundläggande filhantering ála python:

import os

print os.getcwd()

[quote]

Testar lite med citat också.. [/quote]

Linux & Comviq kontantsurf

Gillar inte att hylla telebolagen, men Comviq har en trevlig sak - kontantkort för att surfa (och allmän uppkoppling, ssh från tåget är inga problem). Tyvärr så har dom gjort om sin produkt mot hur det var tidigare och stoppat in ett nytt modem "Surfsticka 1550" som inte direkt stöds utan lite pill. Google är alltid din bästa vän och efter lite pill så är det lika enkelt att köra mot surfstickan som alla andra modem. Dom här instruktionerna har vi provat på Ubuntu 9.04: - Lägg till udev-extras (sudo apt-get install udev-extras) - Skapa filen /etc/udev/rules.d/15-huawei-e1551.rules   (sudo nano -w /etc/udev/rules.d/15-huawei-e1551.rules) och lägg in följande:

ACTION!="add", GOTO="huawei_zerocd_end"

SUBSYSTEM=="usb", ATTR{bDeviceClass}!="ff" ,ENV{DEVTYPE}=="usb_device", GOTO="huawei_zerocd_disable"

SUBSYSTEM=="scsi", ENV{DEVTYPE}=="scsi_device", GOTO="huawei_zerocd_disable" GOTO="huawei_zerocd_end"

LABEL="huawei_zerocd_disable" ATTRS{idVendor}=="12d1", ATTRS{idProduct}=="1446", RUN+="modem-modeswitch -v 0x%s{idVendor} -p 0x%s{idProduct} -t option-zerocd" LABEL="huawei_zerocd_end" Ladda om udev med sudo /etc/init.d/udev reload Klart att köra!

Prova Linux?

Vi får lite förfrågningar om hur man själv kan prova Linux.

Ett bra ställe att börja surfa på är Svenska Linuxföreningens web.

Den version på Linux vi använder mest är Ubuntu, som du kan ladda ner här. Ubuntus hemsida är på engelska men installationen blir på det språk du väljer.

Krypterad E-post?

Att kryptera e-posten finns det många skäl till.

Det främsta är väl egentligen så enkelt att det är bara adressaten ska läsa det man har skickat. En bra enkel länk till hur man gör hittar du här.

OpenVPN till Ipcop (Zerina)

Som dedicerad brandvägg är Ipcop ett himla trevligt alternativ, vi brukar bl a lägga på Zerina för att få ett snyggt GUI att konfigurera OpenVPN med.
Tyvärr så stödjer inte NetworkManager PKCS#12-filer - ännu ska vi väl tillägga, det finns en post i "önskelistan" om detta.

Nåväl, vi pratar ju Linux där där inte ens himlen är en begränsning. Gör så här:

- ladda ner PKCS#12-filen från IpCop (eller om du har fått den av din sysadmin), det är det som kallas Client Package i IpCops gränssnitt.
- packa upp .zip-filen, ett bra ställe att lägga filerna i är ~/.openvpn
- kör följande kommandon i en terminal:

   - openssl pkcs12 -nocerts -in filnamn.p12 -out key.pem
   - openssl pkcs12 -nokeys -clcerts -in filnamn.p12 -out cert.pem
   - openssl pkcs12 -nokeys -cacerts -in filnamn.p12 -out ca.pem

Det lösenord som frågas efter är det lösenord som användes när pkcs#12-filen skapades i ipcop - kolla med din sysadmin. Det lösenord som frågas efter när du gör den första filen, key-pem, är det lösenord som din vpn-uppkoppling skyddas med.

 

Du kan nu lätt importera filerna i NetworkManager. Om du döper filerna som ovan så är det självförklarande vad som är vad.

 

Några små tips på vägen. "Connection Type" ska vara X.509 Certifikat. Under fliken "optional" så använder IpCop oftast LZO-komprimering. Cipher brukar var BF-CBC. Ett bra tips är att jämföra med den .ovpn-fil som ligger i .zip-arkivet du packade upp tidigare.